2023 Een mooi muziekjaar met bijzondere programma's


Concerten 2023


Huygens Vocaal Ensemble zingt ‘Rejoice in the Lamb’

cantate voor koor, solisten en orgel

17 juni 2023, 20.30u Plantagekerk Zwolle | bestel hier kaarten Zwolle
18 juni 2023, 15.30u Grote kerk Epe | bestel hier kaarten Epe


Andermaal presenteert het koor zich met een programma dat hoofdzakelijk gevuld is met nieuwe- en/of zelden uitgevoerde muziek. Soms zo nieuw dat de inkt nog bijna nat is!

Centraal in het programma staat ‘Rejoice in the Lamb’ van Engelsman Benjamin Britten.
‘Rejoice in the Lamb’ is een zelden uitgevoerde cantate voor koor, solisten en orgel. Voor de tekst baseerde Britten zich op ‘Jubilate Agno’, een achttiende-eeuws gedicht dat pas in 1939 werd ontdekt in een privé-bibliotheek. Dichter Christopher Smart schreef het in een dolhuis, waar hij waarschijnlijk via een door zijn schoonvader bekokstooft complot terecht was gekomen. De tekst beschrijft hoe allerlei doodgewone organismen en zaken - katten, muizen, bloemen, muziekinstrumenten en zelfs het alfabet – God aanbidden of zijn heerlijkheid uitdrukken. Britten weet deze zaken van een geheel eigen muzikaal karakter te voorzien en schrijft hiermee een uniek werk.

‘Rejoice in the Lamb’ wordt ingeleid door werken van Vaugh Williams, Tijssen, Holst en Finzi.

Van dirigent Tijssen staan twee ‘Engelse’ werken geprogrammeerd. Het eerste is een a-capella werk getiteld ‘Hail Moon’. Hans Tijssen gebruikt in deze compositie de typische taal van verbeelding zoals we die ook horen bij Finzi en Holst. In komende concerten zal het stuk zijn première beleven.

Het tweede werk van Hans is voor koor, bariton en piano. Het werk is in 2017 geschreven en volledig geïnspireerd en gestoeld op het werk van Benjamin Britten.

Het programma wordt afgesloten met het Te Deum in C van Britten. Een wervelend stuk voor koor, sopraan en orgel.

Het koor bestaat uit gedreven zangers, die het beste uit zichzelf willen halen. Het koor heeft een transparante klank, die goed tot zijn recht komt in de a-capella werken die het vaste bestanddeel van de programmering vormen. Het koor ziet zichzelf graag als ambassadeur voor de hedendaagse klassieke muziek maar put ook uit het traditionele repertoire.

Kaarten voor de concerten kosten € 15,- (ex. Boekingskosten) in de voorverkoop en € 20,- aan de kassa.